Garry Davis, autoproclamat „primul cetățean al lumii” după ce renunțase la cetățenia americană și milita pentru înființarea unui guvern mondial, a murit miercuri, 24 iulie, la vârsta de 91 de ani, a anunțat mișcarea fondată de acesta, citată de AFP.
Garry Davis, un pacifist convins, care a străbătut lumea întreagă fără documente oficiale, cu excepția acelora create de el însuși, expulzat cu regularitate, arestat și încarcerat, a murit în orașul Williston din statul Vermont, a anunțat organizația World Service Authority. Garry Davis ar fi împlinit sâmbătă vârsta de 92 de ani.
„Nu sunt un om fără țară, sunt un om fără cetățenie”, declara el într-un interviu acordat revistei Newsweek în 1978, relatează New York Times.
Fost actor și dansator, fiu al unor muzicieni bogați, Garry Davis a descoperit ororile războiului atunci când era pilot pe un bombardier în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Considerând că granițele creează războaie, s-a prezentat în 1948 la ambasada Statelor Unite de la Paris, unde a renunțat la cetățenia americană, devenind „cetățean al lumii”, potrivit site-ului său, Garrydavis.org.
Amenințat cu expulzarea, a cerut „azil politic” în „teritoriul” ONU din Palatul Chaillot, premiul sediu al Organizației Națiunilor Unite.
Garry Davis a instaurat atunci prima „carte de identitate a cetățenilor lumii” și a cerut în timpul unei manifestări în fața Adunării Generale a ONU adoptarea unei constituții mondiale și înființarea unui guvern mondial.
Idei similare cu cele ale lui Garry Davis au avut de-a lungul timpului intelectuali de marcă, precum scriitorii francezi Albert Camus, André Gide și Jean-Paul Sartre, dar și fizicianul Albert Einstein și abatele Pierre.
În 1953, Garry Davis a înființat în Statele Unite, unde a intrat ca „imigrant”, un guvern mondial al cetățenilor lumii, care elibera pașapoarte, certificate de căsătorie etc. Potrivit World Service Authority, 950.000 de persoane dețin în prezent un astfel de pașaport, acceptat cel puțin o dată în 160 de țări.
Garry Davis s-a mutat în 1961 în estul Franței, unde a înființat o companie de îmbuteliere a apei, continuând să militeze, înainte de a se retrage în Statele Unite în 1977, ca „străin expulzabil”.
Anul trecut, Garry Davis i-a trimis un pașaport lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks refugiat la ambasada Ecuadorului din Londra. Săptămâna trecută, el i-a trimis un alt pașaport fostului consultant al CIA Edward Snowden, aflat la originea unor dezvăluiri importante despre programul de supraveghere a comunicațiilor din străinătate al guvernului american, blocat în prezent pe aeroportul din Moscova.
Garry Davis s-a prezentat la alegerile prezidențiale din Statele Unite în 1988 în numele Partidului Cetățenilor Lumii și este autorul a cinci cărți.